zondag 29 augustus 2010

Mijn weerkoffer







De weerkoffer is een werk dat we voor wero moesten maken.
Aan deze koffer heb ik heel wat werk gehad doordat ik mijn koffer wou beschilderen met de 4 seizoenen. Zo stelt elke zijde van de koffer een seizoen voor. De bedoeling hiervan is dat de koffer telkens gedraaid wordt met de prent naar de kleuters gericht, bij de verandering van een seizoen. Om duidelijk te maken aan de kleuters welke seizoen we zijn, is er nog een prent die ze dan bij de juiste seizoen moeten kleven. Zo zien de kleuters welke seizoenen er al gepasseerd zijn en niet. De bovenkant is beschildert met verschillende weertypes, onder andere zon, regen en een regenboog.

In de koffer zelf zijn er 3 verschillende weer meettoestellen aanwezig. Zo heb ik een windmeter gemaakt uit kosteloosmateriaal, maar het is wel stevig. Deze wordt buiten geplaatst om de kijken hoeveel wind er aanwezig is. Als het staafje snel gaat draaien zien we of er al dan niet veel wind is, als het stil is, is er dus geen wind. Dan is er nog de watermeter, deze is gemaakt uit een fles. De fles is aan de bovenkant afgesneden zodat dop van de fles omgekeerd in de onderkant van de fles kan, zoals een trechter. De bedoeling van de trechter is om het water binnen de fles te houden, zo heeft het weinig kans om te verdampen. Op de fles staan lijnen zodat men kan meten van hoe hoog het water al dan niet komt. De fles kan niet weg waaien doordat er zware stenen aanwezig zijn op de bodem. Dan is er nog een thermometer, deze is op een plank bevestigd. Vanuit de thermometer vertrekken er 3 lijnen, zo hebben we een lijn die vertrekt vanuit een koude temperatuur. De bedoeling hiervan is dat de kinderen zien dat zij bij zo een temperatuur een jas moeten aan doen. Dan hebben we er nog een tussen in, hier mogen ze dan naar buiten met een dunne jas. Bij een hoge temperatuur mogen de kinderen dan zonder jas naar buiten. Door deze thermometer krijgen ze ook een idee van welk soort weer het is.

Het volgende dat aanwezig is in de koffer, is een plankje met een jongen en een meisje op. De bedoeling van deze plank is dat de kinderen tijdens het onthaal de jongen en het meisje moeten aankleden. Hiervoor moeten de kleuters naar buiten kijken om te zien welk weer het is. Deze plank noemt men de aankleed poppen.

Als laatste zijn er nog 2 dozen met materiaal voor het bord dat bij de koffer hoort. Het bord bestaat uit 7cd doosjes met 6 verschillende kleuren. Zo hebben we geel voor maandag, rood voor dinsdag,..., maar het weekend heeft het zelfde kleur, deze zijn dus beiden wit. Deze doosjes hangen onder elkaar. De kleuters moeten elke dag een cd doosje open maken, zo weet de kleuter welke dag (cd-doosjes) op dat moment open mag. Elk doosje behalve de woensdag heeft 2 kanten waar er een weerkaart op kan. Wat wel eigen is aan de twee kanten is dat men bij de jongste kleuters enkel in de morgen kan kijken welk weer het is, bij de oudste kleuters gaan we zowel 's morgens als 's middags gaan kijken welk weer het is. Deze kaarten vinden we terug in de doosjes die nog aanwezig zijn in de koffer. Op elke kaart staat er een weertype, zo heb je; een zon, regenboog, bewolkt, regen.... Voor de jongste kleuters is er een doos met werkelijke foto en voor de oudste kleuters is er een doos met prenten van de types. Op elke kaart kleeft ook nog een gekleurde bol, zo moeten ze het juiste kaartje zoeken met een weertype voor op die bepaalde dag. Vb ze moeten een kaart zoeken met een zon erop, maar het moet bij de maandag horen, dus het moet één zijn met een hele bol. Voor de kleuters het weer kunnen bespreken, moeten de kleuters eerst verwoorden welke dag het is. Voor de jongste kleuters kunnen we gaan werken met bolletjes, zo weten we dat 1bol maandag is en 2 bollen dinsdag en zo verder. Voor de oudste kleuters gaan we werken met de namen van elke dag. Elk cd doosje wordt ook nog eens ondersteunt met een afbeelding dat bij een dag hoort, zo hebben we een maan voor de maandag, klokken voor de dinsdag en zo verder.


Zo dit was een bespreking over mijn weerkoffer, veel plezier ermee.

zaterdag 28 augustus 2010

Verteltas: De Boerderij





Mijn verteltas gaat over de boerderij

Dit kan je zeker en vast al zien aan de buitenkant van mijn tas.
De tas is gemaakt uit stof, de tas werd dan ook gemaakt op kinderformaat. Op het stof werden de dieren , de boer en de tractor uit verschillende soorten materies op genaaid. Zo heb je het schaap dat wol heeft en de boer een gestreepte . De figuren hebben heel wat tijd in beslag genomen doordat het allemaal losse stukjes waren en samen een geheel vormen. Nadat mijn tas klaar was, kon ik verder met de inhoud. Hmm even denken , boeken over de boerderij!! Ja dat was wat ik zocht, want mijn tas gaat over de boerderij. Het hoofdverhaal werd, kleine huppel op de boerderij. Dit is een zeer mooi verhaal over een klein konijntje dat op bezoek gaat bij zijn grootouders op de boerderij en daar allerlei dingen mag doen. Hij mag de dieren helpen voeren. Dit boek is zeker en vast geschikt voor kleuters van de 2de kleuterklas de kleuters zijn betrokken en vinden het grappig. Daarnaast is er nog een nevenverhaal. Dit verhaal gaat over Bertje Big, dat is een biggetje dat niet in de modder wil spelen en gaat de andere dieren op de boerderij opzoeken om eens te kijken of hij een ander dier kan zijn. Ook dit is een zeer mooi verhaal, het is zeer grappig om te zien wat Bertje Big allemaal doet om te proberen een ander dier te zijn.
Naast deze leuke verhalen zijn er ook nog informatieve boeken aanwezig. Het zijn zeer interessante boeken, want men vindt er alles over de dieren terug. Alles wat men wil weten en moet weten is te vinden in het boek. Je ziet wat de dieren eten, waar ze slapen,.... Uiteraard zijn het niet alleen boeken, maar er zijn ook spullen aanwezig waarmee ze kunnen spelen. Zo hebben we inlegpuzzels op verschillende niveaus, een memorie, een spel waar ze verschillende soorten dieren moeten voeren,…. Het is belangrijk dat deze aanwezig zijn, zo kan de kleuter spelen rond het thema en is de betrokkenheid groter. Het is natuurlijk wel van groot belang dat de spelletje aansluiten bij het thema, anders heeft het niet veel zin dat je een verteltas rond een bepaald thema hebt.
Als laatste is er nog de handpop, deze is in de vorm van een konijn. Deze handpop is bewust gekozen zodat het kind het hoofdverhaal kan naspelen en zelf een verhaal kan fantaseren. Om de kleuters nog steeds in het thema te betrekken zijn er ook nog kleurplaten aanwezig over de boerderij, deze kunnen ze dan terug meebrengen naar de klas. Het is niet de bedoeling dat de kleuters de tas gewoon meenemen naar huis zonder dat de ouders echt weten wat de bedoeling juist is van de tas. Daarom is er een de tas een brief aanwezig voor de ouders. Op de brief staat wat nu juist de bedoeling is van deze tas, wat van hen verwacht wordt en wat men bij de kinderen wil bereiken. Op de brief staat ook nog wat er in de zak aanwezig is zodat alles altijd terug mee komt naar de klas. Zo krijgt het kind dat er na komt ook de kans om het thema grondig te kunnen 'doornemen' / onderzoeken. Als een ouder iets kwijt wil kan zijn dat in het heen en weer schriftje dat ook aanwezig is. Het is de bedoeling dat ouders daarin hun commentaar kwijt kunnen over de tas en natuurlijk wat het kind er van vond. Of het kind geïnteresseerd was en of de betrokkenheid groot was.

Zo ziet mijn verteltas eruit.

Mijn rituelen koffer.



Dit is een opdracht van godsdienst doorheen het 2de semester.

De koffer is bekleed met bolletjes papier, dit heeft een bepaalde betekenis. Bij elke bol stelt men een mens voor op de wereld, maar de bollen hebben ook een verschillende kleur. Hierbij stel ik de wereldbol voor met allemaal gelijke mensen alleen hebben ze een andere kleur of cultuur. Zo ziet u dat de buitenkant van de koffer ook belangrijk is voor iets speciaal te geven aan de koffer. Binnen in de koffer is er heel wat materiaal aanwezig dat met godsdienst te maken heeft en dat men kan gebruiken bij de kleuters. Het is belangrijk dat men op een leuke en aangename manier de kleuters iets bijbrengen over godsdienst.
In de doos zijn gebeden, gedichten dat men tijdens een activiteit kan gaan gebruiken. Deze gedichten zijn dan ook aangepast naar de kleuter toe, zodanig dat de kleuter er iets van opsteekt tijdens de activiteit. Er zijn nog zaken aanwezig in de doos, zoals; wierook, rustgevende muziek, spons, blokjes, spiegel,.... Het zijn niet alleen maar voorwerpen die minder visueel betrokken zijn naar het godsdienstige, zo zijn er ook beeldjes en een kruisje met Jezus. Deze zaken horen er natuurlijk bij zodat het kind een beeld krijg over 'wie' we nu juist praten. Elk voorwerp heeft zo een betekenis. Het was niet de bedoeling dat ik zomaar spullen in de doos ging stoppen zonder een betekenis, want anders kan men het niet echt gaan gebruiken in een godsdienstige activiteit. Ik geef alvast een paar voorbeelden van betekenissen: spons: deze kunnen we gebruiken als er een kleuter is die iets verkeerd heeft gedaan. Men kan er over spreken en visueel tonen dat ze er de spons over doen door wat er is gebeurd te vergeten en te vergeven. Doordat de kleuters zien dat daar een spons aanwezig is, ken men deze uitdrukking gemakkelijker naar het kind toe uitleggen. Nog een voorbeeldje is de spiegel: hierbij is het de bedoeling dat de kleuter naar zichzelf kijkt en zich afvraagt 'wie ben ik'. Dit gaat natuurlijk gepaard met een activiteit. Zo gaan de kinderen meer naar zichzelf en hun persoonlijkheid kijken.
Jullie hebben nu een idee van hoe mijn doos eruit ziet en wat er allemaal aanwezig is om deze te voldoen.

Ik vond dit een toffe opdracht, want hierbij moesten we nadenken over de zin van het leven. Maar ook over wat men zou gebruiken tijdens een activiteit en hoe men dit aan de kleuters zouden kunnen overbrengen met welke voorwerpen.

Hopelijk kan je ideetjes opdoen door mijn doos.

Stage Gewoon Fien.







Mijn laatste stage in het eerste jaar kleuteronderwijs.


Het was een zeer leerrijke en toffe stage, deze stage zal ik niet snel vergeten want het was een zeer tof klasje.

Mijn mentor was juf Veerle, het was een zeer lieve juf. Ze gaf mij heel wat tips en de nodige commentaar om als kleuter juf voor een klas te kunnen staan.

Los van de mentor was het een zeer toffe klas met 23 kindjes.

Het belangrijkste aspect van het verhaal, was de HOEDEN. Dit was ook een duidelijk onderwerp in het boek.

Op woensdag en donderdag werkte ik rond het thema hoeden. De hele dag door werkten we met soorten hoeden. In het eerste onthaal gingen de kleuters op zoek naar de juiste hoofddeksels om die dan bij het juiste beroep te plaatsen. Voor de kleuters en ikzelf was het een leuke ervaring. De kleuters beleefden plezier, toonden interesse en ze hielpen elkaar als het niet lukte. De betrokkenheid was dus zeer hoog. Ik vond dit best wel grappig om ze elkaar te zien helpen, het was bijna een groepswerk.

Natuurlijk deden we niet de hele dag het onthaal, maar we bekeken de hoeden eens van dichtbij. Zo had ik een valies vol met verschillende hoofddeksels. In alle kleuren, materialen en vormen. Dat was dan de waarneming, ik deed deze activiteit met een groepje van 3 kleuters. Ze waren er dol op en ze deden graag eens gek met de hoeden, zo was er een modeshow en spelletjes met de hoeden. Deze waarneming was tof en aangenaam doordat de kinderen betrokken waren. Nadat de kinderen alle soorten hoeden hadden gezien mochten ze zelf een hoofddeksel maken. De kleuters kregen lege hoeden en deze mochten ze met heel wat materiaal versieren en hun fantasie laten gaan. De kleuters knipten en kleefden er oplos, ze hadden mooi werk geleverd en er kwam een tentoonstelling waar de kleuters hun werkje konden tonen.


Zo dit was een hele korte bespreking over mijn stage en de activiteiten over de hoeden. Ik werkte de stage week rond verschillende dag thema's, maar de hoeden vond ik het leukst en het belangrijkst. De hoeden kwamen duidelijk in het verhaal voor en ik had ook twee dagen om daar rond te vertellen.


Kleine Huppel op de boerderij





















Dit is een recent boek over de boerderij.

Ik vind het een zeer mooi boek omdat er spanning,humor en appreciatie in voor komt.
Het gaat over kleine Huppel dat bij zijn grootouders mag logeren en Huppel vindt dat super fijn. Huppel is blij want hij mag zijn grootouders heel veel helpen op de boerderij en hij mag de dieren voeren. Op een bepaald moment mag kleine Huppel helemaal alleen naar de geiten gaan om ze te voeren, maar dat loopt niet zoals verwacht. Hij beleeft daar een avontuur die hij nooit meer zal vergeten...

Wat daar juist gebeurt vertel ik niet, want ik raad je dit boek zeker en vast aan om eens te lezen. De kleuters zijn er dol op en ze vinden het grappig.

Dit verhaal gebruik ik voor in de verteltas omdat er belangrijke zaken in voorkomen over wat er nu juist allemaal gebeurt op de boerderij. Wat ze daar doen, welke dieren er zijn,....

Ik wens je alvast veel leesplezier.