De weerkoffer is een werk dat we voor wero moesten maken.
Aan deze koffer heb ik heel wat werk gehad doordat ik mijn koffer wou beschilderen met de 4 seizoenen. Zo stelt elke zijde van de koffer een seizoen voor. De bedoeling hiervan is dat de koffer telkens gedraaid wordt met de prent naar de kleuters gericht, bij de verandering van een seizoen. Om duidelijk te maken aan de kleuters welke seizoen we zijn, is er nog een prent die ze dan bij de juiste seizoen moeten kleven. Zo zien de kleuters welke seizoenen er al gepasseerd zijn en niet. De bovenkant is beschildert met verschillende weertypes, onder andere zon, regen en een regenboog.
In de koffer zelf zijn er 3 verschillende weer meettoestellen aanwezig. Zo heb ik een windmeter gemaakt uit kosteloosmateriaal, maar het is wel stevig. Deze wordt buiten geplaatst om de kijken hoeveel wind er aanwezig is. Als het staafje snel gaat draaien zien we of er al dan niet veel wind is, als het stil is, is er dus geen wind. Dan is er nog de watermeter, deze is gemaakt uit een fles. De fles is aan de bovenkant afgesneden zodat dop van de fles omgekeerd in de onderkant van de fles kan, zoals een trechter. De bedoeling van de trechter is om het water binnen de fles te houden, zo heeft het weinig kans om te verdampen. Op de fles staan lijnen zodat men kan meten van hoe hoog het water al dan niet komt. De fles kan niet weg waaien doordat er zware stenen aanwezig zijn op de bodem. Dan is er nog een thermometer, deze is op een plank bevestigd. Vanuit de thermometer vertrekken er 3 lijnen, zo hebben we een lijn die vertrekt vanuit een koude temperatuur. De bedoeling hiervan is dat de kinderen zien dat zij bij zo een temperatuur een jas moeten aan doen. Dan hebben we er nog een tussen in, hier mogen ze dan naar buiten met een dunne jas. Bij een hoge temperatuur mogen de kinderen dan zonder jas naar buiten. Door deze thermometer krijgen ze ook een idee van welk soort weer het is.
Het volgende dat aanwezig is in de koffer, is een plankje met een jongen en een meisje op. De bedoeling van deze plank is dat de kinderen tijdens het onthaal de jongen en het meisje moeten aankleden. Hiervoor moeten de kleuters naar buiten kijken om te zien welk weer het is. Deze plank noemt men de aankleed poppen.
Als laatste zijn er nog 2 dozen met materiaal voor het bord dat bij de koffer hoort. Het bord bestaat uit 7cd doosjes met 6 verschillende kleuren. Zo hebben we geel voor maandag, rood voor dinsdag,..., maar het weekend heeft het zelfde kleur, deze zijn dus beiden wit. Deze doosjes hangen onder elkaar. De kleuters moeten elke dag een cd doosje open maken, zo weet de kleuter welke dag (cd-doosjes) op dat moment open mag. Elk doosje behalve de woensdag heeft 2 kanten waar er een weerkaart op kan. Wat wel eigen is aan de twee kanten is dat men bij de jongste kleuters enkel in de morgen kan kijken welk weer het is, bij de oudste kleuters gaan we zowel 's morgens als 's middags gaan kijken welk weer het is. Deze kaarten vinden we terug in de doosjes die nog aanwezig zijn in de koffer. Op elke kaart staat er een weertype, zo heb je; een zon, regenboog, bewolkt, regen.... Voor de jongste kleuters is er een doos met werkelijke foto en voor de oudste kleuters is er een doos met prenten van de types. Op elke kaart kleeft ook nog een gekleurde bol, zo moeten ze het juiste kaartje zoeken met een weertype voor op die bepaalde dag. Vb ze moeten een kaart zoeken met een zon erop, maar het moet bij de maandag horen, dus het moet één zijn met een hele bol. Voor de kleuters het weer kunnen bespreken, moeten de kleuters eerst verwoorden welke dag het is. Voor de jongste kleuters kunnen we gaan werken met bolletjes, zo weten we dat 1bol maandag is en 2 bollen dinsdag en zo verder. Voor de oudste kleuters gaan we werken met de namen van elke dag. Elk cd doosje wordt ook nog eens ondersteunt met een afbeelding dat bij een dag hoort, zo hebben we een maan voor de maandag, klokken voor de dinsdag en zo verder.
Zo dit was een bespreking over mijn weerkoffer, veel plezier ermee.